Vitamin D3 til kvinder: Hvad er dens rolle i kroppen. Mangel og hypervitaminose af vitamin D3 til kvinder - kliniske manifestationer og behandling

Det øgede behov for den kvindelige krop i vitaminer er forbundet med fysiologiske egenskaber. I forbindelse med det månedlige blodtab forekommer tab af vitaminer og sporstoffer hurtigere og i større mængder end for mænd i forskellige belastninger, som kvinder får sværere, graviditet, fødsel og amning. En af vitaminerne til kvindelig sundhed er D3, hvor tilstanden af ​​knogler, led, negle, tænder, hår og hud afhænger af menstruationscyklusens regelmæssighed.

Vitamin D3 – dens norm for kvinder og hvor den er indeholdt

Vitamin D3 for kvinder spiller en vigtig rolle i ikke blot det muskuloskeletale system. Dette er en af ​​vitaminerne i gruppe D – cholecalciferol. Det syntetiseres i de øverste lag af huden under påvirkning af ultraviolette stråler. For normal sundhed og en tilstrækkelig mængde vitamin i kroppen, skal du være i solen 3 gange om ugen med åbent ansigt og hænder. Resten kompenseres af vitaminer, der kommer fra mad. Cholecalciferol indeholdt i fiskeolie, torskeleverolie, fede fisk (torsk, sild, pighvar, stør, kaviar – i den rækkefølge). I mejeriprodukter – en lille mængde. I planteprodukter er det ikke, dets grøntsager indeholder ikke. Der er tre slags svampe, der dyrkes kunstigt i vestlige lande og bruges af vegetarer. I vores land er der ingen.

Vitamin D3, indeholdt i fødevarer, er ikke nok til at supplere det daglige krav til det. Den daglige dosis er 600 – 800 IE, og i æggeblommen indeholder et kyllingæg 41 IE. For at dække det daglige behov for calciferol, hvis det er umuligt at blive i solen, har du brug for 20 æg eller hver dag for at spise 1 kilo cottageost eller 100 gram hård ost. Af produkter af vegetabilsk oprindelse findes calciferol i majsolie, i andre – er fraværende, eller mængden er så beskeden, at den ikke dækker en lille del af det nødvendige. Med mørk og mørk hud er behovet for calciferol højere, da dets dannelse sænkes – den sædvanlige dosis vil føre til hypovitaminose.

Vitamin D3 til kvinder kan ikke erstattes af andre stoffer. Cholecalciferol deltager i metaboliske processer og absorption af calcium, magnesium og fosfor, der påvirker aktiviteten af ​​næsten alle organer og systemer i kroppen. Det virker som et hormon, der accelererer kulhydratmetabolisme.

Årsager til vitamin D3-mangel for kvinder

Særligt vigtig rolle vitamin D3 for kvinder spiller under graviditet, laktation og med begyndelsen af ​​den klimakteriske periode – efter 45 år. Derudover kan en alder af calciferol uanset alder, uanset graviditet og fodring af barnet udvikles. Årsagerne kan være forskellige:

Utilstrækkelig udsættelse for solen

· Vegetarisme

Utilstrækkelig og underernæring

· Rygning og drikke af alkohol

· Forskellige kostvaner

Vægttab mere end 10 kg;

· Forbrug af en stor mængde kaffe (det anbefales ikke at drikke mere end 4 kopper kaffe om dagen)

· Langvarig behandling med heparin og NSAID præparater

· Patologi i mave, tarm (Crohns sygdom, cøliaki), lever og nyrer (sygdomme, der opstår ved udvikling af nyresvigt)

· Tilstand efter tarmkirurgi

· Alvorlige systemiske sygdomme – cystisk fibrose (cystisk fibrose i bugspytkirtlen), overført af arvelighed.

Manifestationer af hypovitaminose D3 hos kvinder

Symptomer på vitamin D3-mangel hos kvinder er:

· Osteomalaci;

· Osteoporose;

Smerter i knogler, led og muskler;

Kramper i musklerne i ben og hænder;

· Hårtab, lagdeling og øget skrøbelighed af negle, forringelse af hudens kvalitet, dets aldring, tand- og tyggegummi sygdom;

Søvnløshed og døsighed i løbet af dagen;

Skarp forringelse af synsskarphed og “twilight” vision;

Tab af appetit

· Vægtændring – fedme eller umotiveret vægttab

· Hurtig træthed

• en konstant følelse af træthed og nedsat effektivitet

· Øget irritabilitet, nervøsitet, hyppig depression

· Nedsat immunitet og, som en konsekvens af dette: hyppige forkølelser og andre infektionssygdomme, udvikling af cancer (cancer i brystet, colon), psoriasis, multipel sclerose.

Fordi calciferol er involveret i kulhydratmetabolisme og øger kroppens følsomhed overfor insulin, ved indirekte at regulere blodglukoseniveauer – dets mangel kan forårsage forekomsten af ​​diabetes mellitus. Desuden fører den øgede følsomhed af væv til insulin til øget østrogenproduktion i æggestokkene, ovulationen forstyrres, hvilket resulterer i infertilitet og tidlig overgangsalder.

Hvis hypovitaminose D3 betydeligt sinker metabolisme hos kvinder, fedtforbrænding, tilstanden forværres fartøjer (vitamin er involveret i kolesterol metabolisme), som fører indirekte til sygdomme i hjerte – kar-systemet. Det spiller også en rolle i den normale funktion af skjoldbruskkirtlen og parathyroidkirtlerne.

Faren for vitamin D3 overvægt for kvinder.

I enhver alder er et overskud af vitamin D3 til kvinder farligt. Kalififerolets egenart er, at det refererer til fedtopløselige vitaminer og udskilles ikke hurtigst muligt fra kroppen lige så vandopløseligt. Hvis der er en overtrædelse af absorption i mave og tarm (med disse organers patologi eller med overdreven indtagelse af vitamin i kroppen), er vitaminet akkumuleret (akkumuleret) i lever og fedtvæv. I dette er der også positive aspekter: med nedsættelse eller midlertidigt ophør af indtagelsen af ​​calciferol i kroppen vil dets bestand blive brugt i en vis tid. Således udvikler hypovitaminose med alle dets kliniske symptomer ikke umiddelbart. Med en overabundance af vitamin D3 akkumulerer kroppen masser af calcium i form af forkalkninger i forskellige organer: lunger, blodkar, nyrer, hjerte.

Symptomer på hypervitaminose af calciferol hos kvinder er:

Følelse af tørst, kvalme, opkastning, diarré;

· Feber

Svær hovedpine

· Et kraftigt fald i urinen, spor af blod i urinen, protein og hvide blodlegemer

· Takykardi, arytmi, forhøjet blodtryk

· Hepatomegali – udvidelse af leveren

• anæmi;

Skarp sved

· Cyanose af huden

• besvimelse

En øget mængde vitamin dannes i kroppen under indtagelse af vitamin og samtidig langvarig udsættelse for solen. Også kan forekomme hypervitaminose hvis alvorlig og langvarig solbestråling i solen eller i et solarium, når huden er rød eller forbrændinger på forbrændinger. Omfattende og ukontrolleret anvendelse af vitamin D3 en kvinde under graviditeten kan føre til hurtig tidlig lukning af fontanelle hos børn, der efterfølgende føre til misdannelser eller forskellige ubehagelige symptomer hos unge med øget intrakranielt tryk. Derfor når du tager vitamin under graviditeten, selv om det er ordineret af en læge, skal du nærme sig med forsigtighed og omhu.

Mineralisering af fosterskelet begynder med den 8. uge af graviditeten. I samme periode begynder udviklingen af ​​tandvæv. Derfor opstår der en betydelig udgift af calcium og vitamin D3 fra moderens krop. Fra 21 uger får barnets vækst accelererede satser, skelettet er aktivt mineraliseret. Når der konstateres osteopeni, er en kvinde ordineret vitamin D3 fra 10 uger.

Udviklingen af ​​osteoporose er farlig i enhver alder

Osteoporose, som i en alder af 50 år lider hver 3 kvinder, er karakteriseret ved lav knoglemasse (osteopeni) og krænkelse microarchitectonics knogler. Fra knoglerne med en mangel på vitamin D3 hos kvinder tager calcium, øget skørhed og skrøbelighed øger risikoen for alvorlige brud: hofte, vertebral, kondyler, komprimering frakturer af hvirvellegemerne. Det er bevist, at dødeligheden er højere end i onkologi. Når osteoporose er bekymret:

· Hyppige brud

· Alvorlig svaghed, sløvhed, en følelse af konstant træthed

· Smerter i knoglerne, rygsøjlen, musklerne, leddene, som stiger med skiftende vejr;

· Mindsk vækst, udseende af tidligt gråt hår;

Kramper i forskellige muskelgrupper;

Søvnforstyrrelse;

Et skarpt tab af hår, deres sløvhed og skrøbelighed

· Periodontal sygdom, karies, ødelæggelse af tandemaljen.

Patogenese af osteoporose:

1. Et stort tab af svampet knoglevæv sammenlignet med en kompakt, hvilket fører til udviklingen af ​​brud.

2. Sænk med syntesens alder af vitamin D3 og receptorer, der opfatter det.

3. Forøgelse af aktivitet og forøgelse af antallet af knogleredbrydende osteoklaster.

En pålidelig og tilstrækkelig metode til diagnose er ultralyd knogletæthetometri. Radiografisk er tilstedeværelsen af ​​osteoporose, især i de tidlige stadier, umulig.

Udnævnelsen af ​​lægemidler, der indeholder vitamin D3 i forbindelse med calcium, gør en læge. Selvmedicinering er farlig i forbindelse med udvikling af komplikationer. Det er nødvendigt at overvåge behandlingen af ​​en specialist, i tide for at bestemme udviklingen af ​​hypervitaminose eller øge dosen med mangel på vitamin. På nuværende tidspunkt findes der forskellige vitaminpræparater i forskellige former: tabletter, kapsler, dråber. Bedste Vitaminer indeholder cholecalciferol: Osteomag Vitrum Vitrum Calcemin, Complivit Calcium D3 forte, Multi – Tubbs, Calcium D3 Nycomed. Vælg den rette og ordinere varigheden af ​​behandlingsforløbet eller forebyggelsen vil hjælpe lægen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =