Kun vastasyntyneen silmät muuttuvat, mikä on silmien väri? Tieteelliset tiedot, kun silmät muuttuvat vastasyntyneillä

Kauan odotetun vauvan ulkonäkö on suuri ilo vanhemmille.

Äiti katsoo tarkkaavaisesti vastasyntyneen kasvonsa ihailen “tuttua muukalaista”, huomauttaen hänen ulkonäönsä pienimmät piirteet.

Kuka poika näyttää? Mitä väriä hänellä on silmissä?

Miksi vastasyntyneen silmien väri muuttuu?

Lähes kaikki vauvat syntyvät tummilla silmien silmillä sinertävällä sävyllä. Harvinaisissa tapauksissa iiris-värin syntymästä on tumma, ja ajan myötä se muuttuu ruskeaksi tai mustaksi.

Kyse on erityisestä pigmentistä, joka määrittää ihon, hiusten, silmien värin. Se koskee melaniinia. Lapsen syntymän aikana iiriksen melaniini on lähes olematonta. Mutta muutaman päivän kuluessa vastasyntyneen ruumis alkaa sopeutua muuttuneisiin olosuhteisiin, solut-melanosyytit tulevat aktiivisemmiksi ja fysiologinen melaniinin kertyminen fysiologiseen alkuvaiheeseen alkaa. Silmät vähitellen muuttuvat selkeiksi, ja elämän kuukauteen myötähälytykset yleensä katoavat, vaikka irisen väri muuttuu monta kertaa. Kun vastasyntyneen silmät muuttuvat, on mahdotonta sanoa etukäteen.

Lapsi syntyy joukolla vanhempien geenejä, mutta ulkoisen ympäristön vaikutus voi muuttua. Toisin sanoen, lapsen kehityksen yksilöllisten ominaisuuksien perusteella syntyy olosuhteet fenotyypin muodostumiselle. Perinnöllisyys ja persoonallisuus – se riippuu vauvan silmien väristä. Ja ensimmäisten kuukausien ja jopa elämänvuosien aikana on mahdotonta viimeinkin vastata kysymykseen siitä, mitä irisen väri on.

Melaniinin kerääntyminen tapahtuu asteittain. Joskus prosessi päättyy jo ensimmäisten elämänkuukausien aikana, toisinaan vetämällä useita vuosia. Joka tapauksessa, kun vastasyntyneen silmät muuttuvat, ei ole vaaraa. Tämä ei ole sairaus, vaan organismin monimutkaisimman geneettisen järjestelmän hienovaraisempi “säätö” ulkoisen ympäristön parametreihin. Vauva kasvaa ja irisen väri muuttuu vähitellen.

Mikä voi olla lapsen silmien väri

Suurin osa lapsista syntyy joko sinisilmäisillä tai ruskeilla silmäillä. Jos melaniini syntyy vauvan iris on monta, se on tumma, hieman – sinertävä.

Albinos, joka kärsii pigmenttien puutteesta, yleensä synnytyksessä on iiriksen pelottava harmaainen väri. Tämä ei myöskään ole vaarallinen, vain veri loistaa alusten läpi ja limakalvojen silmät. Aikuisen valtion albino-ihmisillä on yleensä vaaleansinisiä silmiä.

Moderni tiede, joka selittää ihmisten silmien värin erityispiirteet, perustuu Mendelin kuuluisan lain piiriin. Jos et kaadu teoriaan, se on seuraava: hallitsevat geenit ovat vastuussa tummista pigmenteistä.

Muiden tutkijoiden, kuten Darwinin ja Lamarckin, ulkopuolisten lasten ja vanhempien ulkopuolisten ongelmien ongelma oli muu kuin Mendel. Tämän tuloksena ei pelkästään ilmestynyt sääntöjä vaan myös poikkeuksia. Mitä tämä tarkoittaa:

• Itse asiassa, jos molemmilla vanhemmilla on tummat silmät, niin myös lapset todennäköisesti syntyvät pimeydestä;

• Valon silmät vanhemmat antavat lapsille kirkkaat silmät;

• jos vanhemmilla on erilainen silmien väri, niin lapset voivat ottaa sekä tummemman, hallitsevan sävyn, että välivaiheen (eli värin voimakkuuden).

Biologian opetuksissa, kun tutkitaan genetiikan perustekijöitä lapsille, tarjotaan ongelman ratkaisemiseksi resessiivisen ja hallitsevan geenin määrittelyssä. Ihmisen syntymä, kuten hänen ulkonäönsä maapallolla tai esimerkiksi hetkellinen kosmisen kellon näkökulmasta, tekninen kehitys, on edelleen suuri mysteeri.

Tutkijat eivät vieläkään tiedä tarkasti, milloin vastasyntyneet silmät muuttuvat silmänsä ja voivat arvata, mitä hänen silmiensa väri on, vain suunnilleen.

Kuvio on seuraava.

• Isällä ja äidillä on siniset silmät: vastasyntyneen silmät ovat 99 prosenttia sinisiä, vaikkakin yksi prosentti tapauksissa iris voi muuttua vihreänä.

• Äidillä ja isällä on ruskeat silmät: 75 prosenttia iris on karate, 18 prosenttia vihreä, 7 prosenttia sininen.

• Äidillä ja isällä on vihreät silmät: 75 prosentissa tapauksista iris on vihreä sävy, 24 prosenttia – sininen, ja vain yksi mahdollisuus sadasta, että lapsi syntyisi ruskeat silmät.

• Yksi vanhemmista on vihreät silmät, toinen on sininen: lapset ovat joko vihreät silmät tai sinisilmäiset (viisikymmentä viiteenkymmeneen).

• Yksi vanhemmista on vihreät silmät, toinen on ruskea: viisikymmentä prosenttia iris on ruskea, 37 prosenttia vihreä, jäljellä 13 prosenttia on mahdollisuus synnyttää sinisilmäinen.

• Yksi vanhemmista on ruskeat silmät, toinen on sinistä: vastaava viisikymmentä prosentin todennäköisyys synnyttää ruskeat silmät tai sinisilmäiset jälkeläiset (vihreä iris ei ole mahdollista).

Yleensä Mendelin toinen laki sallii vain melkein kuvitella, millaista vauvaa vauva todella syntyy. Kun silmien väri muuttuu vastasyntyneenä, jotkut vanhemmat voivat odottaa yllätyksen.

Silmä- ja näkövärin ominaisuudet vastasyntyneissä

Vastasyntyneen lapsen silmien sameus selittyy organismin mukauttamisen erityispiirteillä. Äidin kohdussa ei tarvinnut vauvan näkemystä, koska auringonvaloa tai visuaalista perspektiiviä ei ollut. Mukana on adaptiivisten mekanismien syntymisen jälkeen. Noin kuukauden kuluessa on päivänvalon asetus. Irisn postnataalinen sameus katoaa.

Lisäksi visuaalinen tarkkuus kasvaa vähitellen. Näköelimet synkronoivat työn aivoihin. Ensimmäisten synnytyksen jälkeen silmät näkevät ympäröivän maailman, mutta aivot eivät pysty käsittelemään tulevia tietoja. Objekteja vähitellen ulos ulkomaailmasta, lapsi vähitellen oppii korreloimaan ääntä, visuaalista kuvaa, koskettaa, hajuja, ilmaliikettä jne. keskenään.

Älä siis pelkää vastasyntyneen silmän epämääräistä väriä, irisen sameustilaa tai liikkeitä koordinoinnin puutetta. Vauvan kanssa kaikki on hieno: hänen aivot toimivat täydellä voimalla ja visio on kunnossa. Hyvin lyhyt aika kuluu ja hämärtyminen katoaa, sosiaalinen hymy ilmestyy (kun lapsi oppii tuntemaan äidin ja läheiset ihmiset), liikkeet muuttuvat tarkemmiksi.

Silmien väri ei kuitenkaan ole pian luotu. Täällä kaikki riippuu melanin kerääntymisnopeudesta. Tätä prosessia ohjataan geeneillä ja ympäristön olosuhteiden huomioimisella. Prosessi sisältää paitsi vanhempien geenit myös vastasyntyneen esivanhempien geenivaraston. Joissakin vauvoissa värin iris ei muutu yhdeksi tai edes kahdesti, mutta useaan kertaan ensimmäisten elinvuosien aikana.

Mikä on lapsen silmien väri?

Jopa tutkijat eivät pysty kertomaan tarkalleen mitä vastasyntyneen vauvan silmien väri on. Lähes kaikki riippuu vanhempien silmien väreistä, isovanhempien värin molemmin puolin on paljon vähemmän tärkeä. Dominanttiset geenit voivat esiintyä sukupolven läpi. Iris-värin väri osoittaa recessive-geenien läsnäolon.

Tummat silmät vanhemmat ovat helpompia: suurimmassa osassa tapauksista heillä on ruskeat silmävauva. Ja silti silmänräpästen murhojen todennäköisyys on edelleen heidän kanssaan. Tummat silmät ihmiset (ruskean, mustan, mustanruskean iiriksen väri) – iranilaisen melaniinin ennätyksellisen paljon omistajia. Tilastojen mukaan tämä on suurin osa maan asukkaita.

Jos sinisellä tai vihertävällä iiriksellä on tummat hiukset, silmät voivat muuttaa väriä hyvin paljon ajan myötä. Yleensä tutkijat tulivat mielenkiintoiseen lopputulokseen: sinisen iiris on seurausta mutaatiosta, joka tapahtui noin 6 tuhatta vuotta sitten. On selvää, että tämä tapahtui Euraasian alueella, joten venäläiset ja eurooppalaiset vauvat ovat yleensä harmaansinisiä tai sinisiä silmiä.

Tärkeitä tietoja:

• Jos vastasyntyneen silmät ovat tummat, ne eivät muutu, ellei väri tai sävy ole voimakasta;

• jos vauva syntyy sinisilmäisenä, iris-vanhempien värin ensimmäiset muutokset tulevat näkyviin ensimmäisen kuukauden elämässä;

• Jos irisissä on tummia pilkkuja, silmät voivat tummua voimakkaasti.

Muuten, monissa valokeilaille, silmän väri muuttuu koko elämän ajan. Se ei ole riippuvainen geneettisistä ominaisuuksista vaan muista tekijöistä. Esimerkiksi jos silmät ovat luonnostaan ​​harmaansinisiä, niin tietyllä valaistuksella tai voimakkaan tunneperäisen kokemuksen hetkellä he voivat tulla lävistyksiksi siniseksi tai harmaaksi.

Harvoin, mutta on tapauksia, joissa lapsella, jossa on heterochromia, ilmestyy valolle. Tämä on harvinainen ilmiö, jonka olemus on käsittämätön ja ulkoinen ilmentymä on epätavallinen: oikeilla ja vasemmilla silmillä on erilainen väri iiriksestä. Esimerkiksi sininen ja ruskea, vihreä ja ruskea, sininen ja harmaa.

Heterokromi voi esiintyä välittömästi tai ilmenee myöhemmin, kun vastasyntyneen silmät muuttuvat. On tärkeää ymmärtää, että tämä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Kuitenkin se ei haittaa hallitsemaan silmäsi ja näytä säännöllisesti oculosis.

Kun silmien väri muuttuu vastasyntyneenä

Ensimmäiset muutokset värien vanhempien havaitaan 2-3 viikkoa vauvan syntymän jälkeen. Kaikkien vanhempien tiedossa on, että vauvan silmän sameus kulkee, ja pilvinen sävy muuttuu silmien alkuvaiheeksi.

Silmien väri kuitenkin säilyy epävarmana vähintään kolmen kuukauden ajan. Tietenkin tämä on karkea arvio, ja iiris voi saada selkeän värin aikaisemmin. Mutta useimmissa tapauksissa, varsinkin jos lapsi on vaaleat silmät, irisen väri tulee ilmeiseksi täsmälleen kolmeksi kuukaudeksi.

Tämä ei tarkoita sitä, että se on perustettu elämään. Vanhemmat ovat yllättyneitä huomata, että ensimmäisellä elämänvuorolla melkein joka kuukausi, murujen silmät vaihtavat väriä. Auringonvalo, joka vaikuttaa melanosyytteihin, vaikuttaa melaniinin kertymiseen. Tämä on hidas prosessi ja monin tavoin salaperäinen. Milloin vastasyntyneen silmät muuttuvat pysyvästi ja peruuttamattomasti? Tätä kysymystä ei vastata mistään lääkäri tai tutkija.

Noin kuva voi näyttää tältä:

  • kuudesta kuukaudesta 8 kuukauteen, iris-värin kardinaaliset muutokset voivat ilmetä. Esimerkiksi ruskean silmäinen poika tulee vihreät silmät, ja sinisilmäinen vauva on harmaantenäköinen;

  • iris-värin muutos voi tapahtua myöhemmin. Kardinaalisten muutosten aika ei kuitenkaan kuitenkaan ole yli kaksi vuotta. Tällöin silmien väri on jo täysin määritetty;

  • mutta irisen värin muutos voi jatkua. Lopuksi on selvää, millaisia ​​silmiä lapsi on, vasta viiden vuoden kuluttua.

Näin ollen vastaus kysymykseen, joka huolestuttaa monia vanhempia, kun vastasyntyneen silmät muuttuvat, on epäselvä. Iridisen värin ja sävyn muutosjakso on pitkä aika. Prosessi voi kestää kuudesta kuukaudesta viiteen vuoteen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =