Október 21.: Mi a mai ünnepek, események, születésnap, születésnapok?

Ünnepek október 21 (régi stílus október 8-án)

Az élelmiszeripari dolgozók napja

Október harmadik vasárnapját hazánkban hagyományosan az élelmiszeripari dolgozók kapták a szakmai szabadság megünneplésére. A Szovjetunió korától kezdve, a szakácsok, technikusok, a közétkeztetési intézmények, mezőgazdasági termékek feldolgozó üzemei ​​stb. Alkalmazottainak napjaink óta tiszteletben vannak. A mindennapi kenyér gondozása a legfontosabb dolog. Az üzleti élet szakemberei nagy szerepet játszanak a termékek minőségének javításában, a kínálat bővítésében stb. Az élelmiszeripar munkatársai döntik el ma az élelmiszerbiztonság kérdését, amely az utóbbi évtizedekben az emberiség számára akut.

A közúti dolgozók napja

Ezen a napon az autópályák és hídépítők már 14 alkalommal ünnepelték szakmai szabadságukat. Az Orosz Föderáció elnökének októberi utolsó vasárnapi rendelettel gratulálnak azok az emberek, akik az útszektorban dolgoznak – Oroszország legnagyobb nyilvános szegmense. Csaknem 750 ezer ember használja erejét ebben az iparágban. A komplex közúti gazdaságosság biztosítja a városok közötti autópályák megbízhatóságát, ezáltal lehetővé téve az ország különböző régiói közötti kommunikációt. A nemzeti projektek fontos szerepet játszanak. Az élénk termelés drámaian megnövelte az autók és járművek flottáját. Az útépítés előtt ma hatalmas feladatok vannak – a leginkább megközelíthetetlen tárgyak szállítási igényeinek kielégítése érdekében.

Kirmes Németországban

Ez a szalmabogár egy üveg pálcával szimbolizálja a természetet a termésért. 2 héttel a nyaralás töltött Kirmes a földbe, és beleveti magát az ünnepélyes nap, és közben a felvonulás fel a fa öltöztetős és ünneplik szerte a csodálatos szolgáltatást. Ezután népi ünnepségek kezdődnek. Másnap látogasson el a rokonok sítereire. A harmadik napon a madárijesztő ismét eltemetésre kerül a következő évig.

Az Apple Day Angliában

A hétvégén, amely nagyjából ezeken a számokon esik Angliában, hagyományosan az alma szentelték. Ez az éves esemény a világ legelterjedtebb gyümölcseinek tiszteletére a közös terület kezdeményezésére (angol jótékonysági szervezet) 1990 óta történik. Az almával együtt a helyi érdekességeket is figyelembe veszik, figyelembe véve, hogy az alma a kultúra és a genetikai sokféleség szimbóluma. Ezen a napon több száz fajtát próbálhat ki, még azokat is, amelyeket csak a faiskolákban termesztenek, és amelyeket nem értékesítenek az üzletekben. Az ünneplés magában foglalja az azonosítási szolgáltatást, amely meghatározza a gyümölcsök fajtáját és típusát. Különféle ételeket kínál almával – lekváros, lekvár, gyümölcslé, almabor. Érdekes módon a leghosszabb szalagot átadja a bőr ápolásakor.

A gesztenyés ünnepe Franciaországban

Franciaországban az október második felében sült gesztenye illata ismertté vált. A franciaországi gasztronómiai fesztiválok és fesztiválok hagyományosak, a világon több mint egy a világon – nem egy tucat. A franciaek számára az ízérzés nemcsak egy szó, hanem gyermekkora óta nagy figyelmet szentel gyermeknevelésének. Egy bizonyos fajta gesztenye, Franciaországban termesztett – kougurdons, nemzetinak tekintendő. A sült francia gesztenyek örömöt kínálnak, ami semmihez sem hasonlítható. Ez az ünnep egy ízben kezdődik, majd fűszernövényeket, halat és halakat tölt.

A Nemzeti Naptár október 21-én

Tryphon és Pelagia

Ezen a napon megemlékezzenek a két szent emlékére, akiket az Úr választottjai közé vetettek: Trifon Vyatától és Antioch Pelagiától. Gyermekkorától Trifon álmodott egy szerzetes életéről. A Arkhangelsk tartományban született, de elhagyta a házat, ahol elhagyta Permet, és szerzetesi fogadalmat tett. Hosszantartó súlyos betegség után felfedezte a csodálatos dolgokat. Trifon még távolabb volt az emberektől, hogy ne izguljon az irigység. A Chusovskaya folyón új kolostort épített. Pelagia az 5. században élt, szokatlanul gyönyörű és szeszélyes, táncolt és harapnivaló volt. A kereszténység elfogadásával őszinte lett és elosztotta a tulajdonát a szegényeknek, szerzetesi fogadalmat tett, és úgy tett, mintha ember lenne a napok végéig. Napjainkban a parasztok elkötelezettek a téli felkészüléshez. Meleg ruhát készítettek, javították a báránybőr kabátot és a feltűrt csizmát. A Pelagia és Trifon eredeti módon elküldeni a betét uborka és a káposzta: dobok beleesett a lyukba, ahol a fagyos hideg vízzel játszott szerepét a modern hűtőszekrény. Azon a napon a mezőkön levágták és felgyújtották az erdőt, annak érdekében, hogy birtokukat a tavaszra is kiterjesszék.

Fontos történelmi események október 21

1522. október 21 Magellan Fernand megnyitotta a szorosot, utána nevezték el

Magellan volt, úszni az expedícióval az óceánon át, csendesnek nevezte. Az expedíció 3 évig tartott, ebben az időben a csapat számos kalandot szenvedett. 265 emberből és 5 hajóból hazájukba csak egy, 18 fő fedélzetén lévő hajó visszatért Spanyolországba. Az expedíció kapitányát megölték, és sikerült eljutnia a hazájába az örömteli hírhez – az India és Indonézia leggyorsabb átkelésének szorosára (fűszer-sziget). Magellan maga is feltalált egy jelzőrendszert, amely szerint a hajók a csapaton voltak, soha nem választottak el egymástól. Télen három hajó felkeltette a felkelést, követelve, hogy forduljon az anyaországhoz. A lázadást elnyomták, nyáron felfedezték a szorosot. Az első hajó meghalt, amelyet felderítettek a sziklás partra, de az embereket megmentették. 1520. október 21-én Magellan hajója belépett a szorosba. Magellant maga ölték meg a szigeten uralkodók uralkodó harcában, melyeket Fülöp-szigeteknek neveztek el. Ez volt a világ első, a világon zajló utazás, amely a tudomány fogalmát a 16. században váltotta fel.

1805. október 21 – A Trafalgar-i csata

Ez a történelmi haditengerészeti csata a spanyolországi Trafalgar-fokon. Ez magában foglalta a brit és francia-spanyol haditengerészeti erőket. Az angol hadosztályt Horatio Nelson parancsolta. Ez volt a 19. század fő tengerészeti konfrontációja, amikor a domináns francia-spanyol flotta a britek által legyőzött Nelson parancsnoksága alatt. Ugyanakkor Anglia képes volt megtartani a hajóit, és a másik oldalon 22 egység veszített. Maga Nelson halálosan megsebesült a gerincoszlopon, és a francia flottaparancsnok, Charles Villeneuve foglyul ejtették. A csata visszafordította a történelem menetét – Napóleon elhagyta tervét az Anglia ellen folytatott háborúban, és erősségét Oroszország és Ausztria felé fordította.

1994. október 21 – az Orosz Mozgóképművészeti Akadémia “Tefi” díjának létrehozása

A díjak szimbóluma az Orpheus szobrocska, amelyet a híres orosz orosz szobrász, E. Neizvestny készített. Orpheus, aki lelke húrján játszik, a modern mozi művészet fejlődésének legnagyobb hozzájárulását jelképezi. Alap “Orosz Televízió Akadémia” (ART) bemutatta Vladimir Pozner és Arina Sharapova első figuráit. Ezt megelőzően a díjat Vladislav Listiev posztumuszban ítélték oda.

2004. október 21 – az Alexander Solzhenitsyn-díj megalapítása

A díjat az orosz nyelvű legjobb műveknek ítélik oda különböző műfajokban. A díjat csak egy személy fogadhatja, ritka kivétel esetén félig osztható. Az első díjat a “Idiot” (Vlagyimir Bortko rendezője) filmalkotóinak adták át.

Október 21 született:

1833. október 21 – Alfred Nobel, svéd feltaláló, a Nobel-díj alapítója

A Stockholmi rezidens és egy svéd állampolgár, az Alfred Bernhard Nobel először szabadalmaztatott egy új robbanót, amelyet dinamitnak hívtak. Számos gyárat nyitott meg találmányának előállítására. Véletlenül az újságot a haláláról írták. Comments róla a kereskedő a halál és a dinamit király, a gazember a világviszonylatban ütött Nobel, és végrendeletet, amelyben a nyeremény elnyerte minden személy, aki jelentősen hozzájárult a tudomány fejlődéséhez. Az óriási szerencse az éves Nobel-díj odaítélésére irányult. Az egyik új kémiai elemet – a Nobeliumot – az ő tiszteletére nevezték el.

1945. október 21-én – Nikita Mikhalkov, orosz színész és rendező.

Nikita Sergejevics Mikhalkov a színjátszás és irányítás műfajának elismert mestere. Híres filmek – „Csalóka napfény”, „Tizenkét”, „Urga – Territory of Love”, „A szibériai borbély” csak biztosított neki a dicsőség egy híres filmrendező és színész, aki elkísérte, kezdve az első filmszerepet (Tizenkét dühös ember ” “Nyugodt nap a háború végén”). Sok díjat nyert, Oroszország és Kazahsztán állami díjait.

1949. október 21-én – Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök

Binyamin Netanyahu a Likud párt vezetője, egykori katonai ember. A világ közösségében híres a terrorizmusellenes politikák és tevékenységek terén. Hazájában válságellenes programot dolgozott ki, és 2007 óta sikeresen teljesíti Izrael mint miniszterelnökét.

1843. október 21 – Samuel Coleridge, egy kritikus és filozófus, egy angol romantikus költő,

Mivel a fiatal években komolyan meggyógyította a történelmet és a filozófia, Samuel Koldridge vált híressé teljesen más irányba. Megalapította a „Lake Poets” – a költészet, kreatív irányt, ahol az átmenetet a valóság a fantázia annyira titokban, hogy az olvasó nem érti a határátlépés és megkülönböztetni a valóságot és a fikciót. Az ilyen kreativitás hozzájárult az ópium visszaéléshez.

1896. október 21 – Eugene Schwartz, bábszínházíró

Számos filmhez több mint 20 darabot írt a bábszínház és forgatókönyvek számára. “Underwood”, “kincs”, “The Naked király”, “Piroska”, “The Snow Queen”, “Árnyék” – egy játék az Ifjúsági Színház. “Cinderella”, “Ordinary Miracle”, “Don Quixote”, “First-grader” – filmek forgatókönyvei.

1918. október 21 – Mikhail Shura-Bura, az orosz programozás pátriárkája

Mikhail Shura-Bura tudományos életrajza tükrözi a rendszer és az alkalmazott programozás fejlesztésének legfontosabb jellemzőit. Ő volt a projekt vezetője a Strela nukleáris robbanás energiájának kiszámításához.

Névnapok október 21-én:

Ezen a napon az ilyen nevek tulajdonosai ünnepelhetik a nevüket:
Vaszilij, Victor, Vladimir, Dmitry, Elizabeth, Ivan, Mária, Hope, Nikolai, Pavel, Pelageya, Paul, Taisia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 57 = 61