November 5.: Melyek a mai ünnepek, események, születésnapi bulik, születésnapok?

Ünnepek november 5-én:

A hírszerzési csapatok napja (Örményország)

Örményország felderítő csapatait nap mint nap ünneplik 1992. november 5. óta. Ennek az az oka, hogy idén befejeződött az Örményországban működő fegyveres erők felderítő egységének kialakítása. Egy ilyen jelentős nap az ország számára, minden veterán és hírszerző viasz észrevehető.

A katonai felderítő napja

Évente az Orosz Föderációban ünnepelik a katonai hírszerzés létrehozásának évfordulóját. Az 1918-ban Petrográdban az L. Trotsky Köztársaság forradalmi katonai tanácsa rendjét a regisztrációs osztály hozta létre a hadsereg hírszerző erői megerősítésére. Ugyanezen időponttól kezdve az RF Fegyveres Erők Főszolgálatának GRU-ja van. A felderítő napját 2000-ben hozták létre az Orosz Föderáció védelmi miniszterének október 12-én.

Puno napja (Peru)

Puno kicsi (a helyi normák szerint), de szokatlanul vonzó város, és Puno napja nem más, mint a város alapításának napja. Az ünnep nemzeti és történelmi. Minden év november elején felejthetetlen katonai felvonulás zajlik a főtéren, majd tánc- és zenei jelmezes fesztivál, amelyet az inkák születésének tiszteletére tartanak. Az ünnepi rendezvény résztvevői mindenféle fényes ruhában és jelmezben elítéltek, ami még jobban telített, színes és pompás. A legenda szerint az inkák – Manko Kapak és felesége és testvére elődjei megalapították a várost ezen a helyszínen, és tanították a mezőgazdaságot.

Apám-Napata ünnepe

Az Apam-Napatát azon a napon ünnepeljük, amikor a Nap a Scorpio tizenharmadik fokában van, azaz november 5-én. Az Apam-Napat egy finom vonal személyisége, melynek érintetlen isteni kezdete van. Úgy vélik, hogy ő pártfogolja a kreatív személyiségek, misztikusok, és kezeli az összes természetes ciklus és a férfi szexuális energia. Néhány ember ezen a napon különleges rítusokat és rituálékokat vezet be, és pontosan 13 fényt világít az étkezés során, és csak gomba- és babtartalmat eszik.

Guy Fawkes nap

Ha beszélnek rendesen, beszélünk az éjszaka, nem pedig a nap. Körülbelül 400 évvel Angliában hagyományosan ünneplik a nap (éjszaka) Guy Fawkes, amely más néven az éjszakai tábortüzek és tűzijáték. Események vált a pirítós az éves ünnepség került sor ezen a napon 1605-ben volt, amikor megakadályozta „por” összeesküvés által szervezett, a katolikus nemesek, elégedetlen a politika az első Jákób királya. De az összeesküvés időben, és megállt a kormány megtanulta, defusing egyik ringleaders – Guy Fawkes. Ez az ember azt az utasítást kapta, hogy felrobbantja a por magazin.

November 5. szerint a nemzeti naptár (régi stílus – október 23):

Jákób napja

A fiatalabb James egyike a hetvenes apostolnak. Az Úr testvérének (Jézus Krisztusnak) nevezték, mert a történészek szerint Jákobnak volt a rokona a Messiással, de nem hitt benne az életben. Ám a Krisztus feltámadása és felemelkedése után a testvér hitt, és hithez fordult, Jeruzsálem első püspöke lett. Néhány évvel később, Jákób vértanú halálát vitte a zsidók közül, akik köveket költöttek a püspöknek.

Azáltal, hogy Yakov napján az emberek Oroszországban rendeztek játékokat mézes étkezéshez. Úgy vélték, minél többet eszel, annál több hozam lesz a következő évben. Yakov megpróbálta tűzgőzölni. Ha időben, november 5-e előtt, akkor a ház mindig meleg és barátságos lesz. Volt egy szokás, hogy “táplálja” a földet a tegnapi korsóval, amely a Kazan ikon ünnepétől (november 4) maradt. Kis darabokra tört, és földje szétszóródott. Az emberek úgy vélték, hogy egy ilyen rituálé segítene a föld termelékenységének növelésében.

Ráadásul Jákobot megígérte az elkövetkező télnek is: ha a nagy hó esik, akkor azt jelenti, hogy a tél enyhe lesz, a nyár pedig – gyümölcsöző. Emberek is beszéltek: “A hó fog csalni – a kenyér fog jönni.” Ha nincs hó vagy nagyon sekély – a tél után november 22-e után vártak. Jákob számára is teljesen logikailag nem logikus jelek voltak: például az idősebb generáció azt mondta, hogy ha egy tinédzser felkészíti az adósságokat tanulmányozásra, akkor nem lesz képes jó feleséget találni.

Jelentős történelmi események november 5-én:

1854. november 5 – a krími háború egyik legfontosabb csatája – Inkerman

A csatát Inkerman közelében tartották az angol-francia és az orosz csapatok között. Az oroszok megpróbálták felszántani a tervezett támadást Szevasztopolról, és kényszeríteni az ellenfeleket, hogy emeljék meg az ostromot. Az orosz hadsereg, amely mintegy 20 ezer férfi volt Soymonov parancsnoksága alatt, elfoglalta a britek pozícióját, akiknek száma kétszerese volt. A harc során a brit csapatok elvesztették a harcosok több mint felét, de a franciák sietettek, hogy segítsenek nekik, és 180 fokos fordulatot tettek a csatának. – az orosz hadsereget legyőzték és hatalmas veszteségekkel kényszerültek visszavonulni. Azonban a fő cél elérte: a szevasztopolok viharosodása nem történt meg.

1925. november 5 – az első planetárium megnyitása Moszkvában

Az első planetárium a Szovjetunióban lett a 13. a világon. Tízük Németország területén tornyosult. Az első moszkvai planetárium nyitó napján egy fontos előadást tartottak, bemutatva a tér mesterséges kiterjedését. A planetárium munkájának kezdetén számos előadást tartottak benne a “Világegyetem és a Föld felépítése”. Ugyanebben az évben a feltalálók és a feltalálók létrehozták a felkelő nap mesterséges eszközét, amely az intézmény 1994-es bezárásáig működött.

1967. november 5 – az Ostankino TV torony születése

A híres TV-torony építése 1960-ban kezdődött Burdin és Batalov építészek és Nikitin tervező vezetésével, és 1967. november 5-én az állami bizottság aláírta a torony üzembe helyezéséről szóló törvényt. Ez a nap az Ostankino TV-torony születésnapjának számít, bár az építkezés még nem fejeződött be. A hivatalos adatok szerint 1968-ig tartott. Az alkotók megjósolták az “utódaik” három évszázados életét.

1957. november 5 – a szlovák katonák-felszabadítók emlékműve Plovdivban való megnyitása – “Alyosha”

Az emlékműet egy ismeretlen katona-felszabadító Plovdiv bolgár városában építették fel. A bolgárok ismeretlen okból “Alyosha” -nak nevezik. Talán ez annak a ténynek köszönhető, hogy az építkezés során az emlékmű, gyakran az országban játszott egy dalt “Állandó a hegy alatt Alyosha.” Az emlékmű a város bármely pontjáról látható, hiszen 17 méter magas. Az 1990-es években megpróbálták lebontani, de hosszú jogi csata után a Legfelsőbb Bíróság ítélte meg – az Alyosha emlékműve elsősorban és legfontosabb olyan történet, amelyet nem szabad lebontani.

Született november 5-én:

Kuzma Petrov-Vodkin (1878-1939) – orosz festő, grafikus és szimbolista. Petrov-Vodkin a huszadik század egyik legnagyobb művésze volt. Ezen kívül nagy író író volt, olyan csodálatos emlékirat szerzőja, amely nem tudta elfogadni a sztálini idő szovjet ideológiáját. A 60-as években csak a tehetségét észlelték és értékelték.

Joe Dassin (1938-1980) – amerikai kiváló énekes, zenész. A teljes oktatási időszakban Dassin sokszor megváltoztatta lakóhelyét és oktatási intézményeit, végül Grenobleban diplomát szerzett. 1958 óta Joe kezdett zenét és szavakat írni a filmekért, de komolyan nem kedveli ezt az ügyet. Az igazi népszerűség Dassinbe került, miután felesége a stúdióban felvett egy CD-t Joe amatőr daljával.

Bryan Adams (1959) – gitáros, rockzene és szerző-előadó. A gyermekkor óta sokat utazott, és hatalmas országokat utazott. Tizenöt éves korában Adams elkapta a gitárt, és gyorsan elsajátította, néhány évvel később megnyitotta saját stúdióját. A debütáló album 1980-ban jelent meg, de a siker Brian számára nem jött azonnal. Ez öt év alatt történt, a “Heaven” szerzői dalnak köszönhetően, amely a brit-amerikai grafikonok első vonalát foglalta el.

Vivien Leigh (1913-1967) – egy színésznő, aki két Oscarot kapott. A fiatal Vivien már hároméves kora óta részt vesz színházi előadásokban, a színházban dolgozó édesanyja nyomdokain. Gyermekkorában lányaiban az irodalomra, a művészetre és a színházra szeretett. 1935-ben ő tette az első „felnőtt” debütált, de átütő sikert, a színésznő megkapta 1938 megjelenése után a képek az ő részvételét „Elfújta a szél”. A főszerepben Vivien megkapta az első Oscar-díjat.

Kira Muratova (1934) híres forgatókönyvíró. Az első lépések Cyrus rendező szerepében az odessai filmstúdióban. Muratova első munkája a “The Steep Yar” című film volt, amelyet 1962-ben filmeztek. Két év múlva ő és férje lelõttek a “Becsõ Kenyér” teljes hosszúságú képét. A nézők figyelmét olyan filmek is vonzotta, mint az “Aszthenikus szindróma” és a “Sorsváltozás”.

Svyatoslav Roerich (1904-1993) – orosz művész, filozófus és kulturológus, aki aktívan részt vett Oroszország, az Egyesült Államok és második hazája – India történelmében.

Nevezett nevek november 5-én:

Az “Angyal napja” november 5-én megjelennek olyan nevek képviselői, mint Afanasy, Alexander, Emelyan, Vladimir, Ignatius, Ivan, Maxim, Peter, Nikolai és Jacob.

A realizmus a november 5-én született emberek legfényesebb minősége. Mindig nyitottak, egyszerűek, nem kedvelik a ravaszságot, a hamisságot és a hazugságokat. Harcosok a saját egyéniségük megőrzéséért, és gyakran a legrosszabb ellenségekké teszik magukat. Az ilyen embereket folyamatosan ismerik, és megpróbálnak lépést tartani az idővel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 30 = 36