Kerti virágok gondozása: őszi iris transzplantáció. Ősszel népszerű fajták íriszek és saját transzplantáció sajátosságai (fotó)

Minden virágüzlet diverzifikálja a virágágyást, fényesebbé teszi.

Ahhoz, hogy olyan egyszerű és elegáns virágokat kapj, mint az írisz.

Az irírok virágzása kora tavasszal kezdődik, közvetlenül a nárciszok és primulák után.

A növény ültetése után a virágüzlet szembesül a transzplantáció szükségességével.

Mennyire helyesen tölteni, és milyen feltételekkel, hogy az írisz ismét örüljön a fényes virágzásnak? Ezt az alábbiakban ismertetjük.

Ha a transzplantáció szükséges

Az írisz hibrid fajtái gyorsan fejlődnek, és hosszú ideig nem tudnak átültetni. Egy helyen legfeljebb 5 évig nőhetnek. Ha a transzplantáció nem valósul meg időben, a bokor nagyon megnő, a fiatal hajtások egymásba ütköznek, a virágok kisebbek lesznek. A talajban lévő tápanyagok erőteljes csökkentése, ami a növény fokozatos degenerálódásához fog vezetni.

Az írisz gyökerei úgy vannak kialakítva, hogy minden évben új gumókat építenek fel, fokozatosan nőnek a köztük lévő összes terület, és a felesleges gyökerek kiborulnak a talajból. Néhány év a bokor közepén mélyült, és minden oldalán gyökerezik.

Tapasztalt kertészeknek javasoljuk, hogy a felnőtt növények átültetése révén a rizóma több részre oszthatók. Rendszerint a virágokat át kell ültetni a nyár végére vagy a kora őszére. Ha a transzplantáció megfeszül, akkor a növényeknek nincs ideje a fagyra telepedni, és télen is meghalni fognak.

Hogyan kell átültetni az íriszeket az összes szabály szerint (fotó)

Az üzemet átültetésre kell készíteni. Ehhez minden augusztusi augusztus elején befejeződik. Az eljárást megelőzően minden régi levél 10 cm magasságig van vágva.

Kerti virágok gondozása: őszi iris transzplantáció. Ősszel népszerű fajták íriszek és saját transzplantáció sajátosságai (fotó)

1. A transzplantációt gondosan meg kell tenni. A bozót földdel övezi, és megpróbálja károsítani a gyökereket.

2. A felnőtt bokor két vagy három gumó parcellájára van osztva.

3. Az elkészített gumóknak előkezelésre van szükségük. Az anyagot körülbelül 15 percig kálium-permanganát oldatban tartjuk.

4. A szárítás után a gumók készen állnak az ültetésre.

A leszállást az előkészített talajban végezzük.

Fontos! A megfelelő transzplantációval az íriszek már jövő tavasszal virágzanak. A magvakból termesztett növények csak az ültetést követő harmadik évben virágoznak.

Talaj előkészítése iris-transzplantációra

Az írisz átültetésére szolgáló hely kiválasztja a naptárt, a talajvíz stagnálása nélkül. Olyan hely, ahol a vízszint a talaj felszínéhez közel helyezkedik el, egyáltalán nem a növekvő íriszekhez. Ilyen helyeken gyakran gyökerezik a rothadás és a halál.

Egy megfelelő helyet emésztünk humusz és komposzt hozzáadásával. Is lehetséges az ásás, hogy több pohár fa hamu és szuperfoszfát. Nehéz talajban hozzáadódik a homok, ami nagyban növeli összetételét.

A talaj lazítása után bőségesen öntözött, majd filmmel borított. A leszállás pár nap alatt történik.

Ízesültek a talajban (fotó)

A rizómák kútjai fel vannak töltve, így az ültetési anyag jól illeszkedik hozzájuk. A lyuk alján elrendezett vízelvezetés, pour folyami homok. A rizómákat egy kútba helyezzük, és a gyökerek kiegyenesednek. Ebben az esetben a nagyobb gyökerek a felszínhez közelebb helyezkednek el, és csak a gyökér lombozat szálát eltemetik.

Kerti virágok gondozása: őszi iris transzplantáció. Ősszel népszerű fajták íriszek és saját transzplantáció sajátosságai (fotó)

Az irisok nagyon gyorsan nőnek, ezért elegendő távolságot kell hagynia a növény fejlődéséhez és meg kell őrizni az esztétikai megjelenést. A tapasztalt kertészeknek ajánlott 25 cm-es távolságban tartani a gumókat, ültetése után a telek jól megnedvesedik, és tőzeggel, fűrészporral vagy földdel ásott.

Kerti virágok gondozása: őszi iris transzplantáció. Ősszel népszerű fajták íriszek és saját transzplantáció sajátosságai (fotó)

A virágüzlet hibái az iris-átültetés során

1. A korai tavaszi virágkultúrás transzplantáció kezdője. De ezt nem lehet megtenni. A tavaszi időjárás még nem stabil, fennáll a visszatérő fagyok, erős csapadékveszély, és ez negatív hatást gyakorol a még zavarmentes növények állapotára.

2. A rosszul megvilágított helyeken nem szabad szivárványosodni. Szeretik a napot és a meleget. A szükséges virágzási feltételek nélkül nem várhatunk.

3. Egyes termelők elfelejtették a talajt elföldelni a szivárványhártya-átültetés után, és ez elfogadhatatlan. Ha a transzplantációt az ősz végén végezték el, talajtakaró szükséges. Maguk a rizómák jól tolerálják a fagy, de a virágrügyek meghalhatnak. A tavasz érkezésével eltávolítják az aprítóanyagot.

Hogyan lehet meghosszabbítani az irisok virágzását?

A bőséges és hosszú virágzó íriszek elérése érdekében az elmúlt évben átültetett műtrágyákat használhat. A kora tavaszi időszakban a bimbózás során többször kell táplálni a növényeket.

Az első műtrágyázást granulált műtrágyákkal végzik, amelyeket az egyes bokrok alá öntünk. Az ilyen műtrágyák jól feloldódnak az üledékekkel, és az összes szükséges anyagot a gyökerekhez szállítják.

Minden kertész arra törekszik, hogy díszítse a virágágyást, hogy az íriszek elégedettek legyenek az élénk színekkel, amelyeket be kell tartaniuk az átültetés szabályainak.

Fontos! Az átültetés után a trágyát műtrágyaként kell eldobni.

Hogyan kell átültetni a beardless irisokat?

Az irisok több fajra oszthatók. A szakállas íriszeket a fent leírt módszerek szerint átültetik, de a hygrophil fajták másképp vannak átültetve. Ilyen fajták a következők:

• Iris szibériai;

• tüskés írisz;

• Színes írisz;

• Az írisz sima.

Az ilyen gumók ültetése a szokásosnál mélyebb. A rhizomokat eltemetik, földet megszórják és bőségesen öntöznek. A fertőtlenítés után nem szükséges ilyen fajtákat száradni. A rizómák tárolása addig, amíg a telepítés ideje nem szükséges a sphagnumban.

Az írisz legnépszerűbb fajtái egy fotóval

Helen Collingwood – Kétféle színű, szakállas írisz. A felső szirmok fehérre vannak festve, az alsóbbek sötétek, bársonyosak. A szakáll sárga színű. A kocsány magassága eléri a 1 métert. A fajta virágzása későn kezdődik, a bokor gyorsan növekszik.

Nyertesek Secl – egyszínű szakállas írisz. A szirmok színe sötét lila, fehér válások a szakáll előtt. A szirmok enyhén hullámosak, bársonyosak. A kocsány magassága eléri a 80 cm-t, a virágzás nagyon korán kezdődik. A kertészek szeretik ezt a fajta hosszú virágzáshoz.

Kerti virágok gondozása: őszi iris transzplantáció. Ősszel népszerű fajták íriszek és saját transzplantáció sajátosságai (fotó)

Szibériai írisz – A virágnak nincs szaga. A színezés nagyon változatos. Új fajták vannak fehér, levendula és sárga szirmokkal.

• hó királynő;

• Battz és Shuga.

Iris Albert – magas, szagtalan fajta. A kocsány magassága legfeljebb 60 cm, egy bokorban 3-7 rózsa virágzik. A szirmok színe ibolya, néha fehér. A növény május végén kúszik fel. A fajta rizómája tolerálja a téli kútot, és ellenáll a betegségeknek.

Arkady Raikin – a fajtát híres színész után nevezték el. A fajta pedikűrök 1 méter magasak. Egy bokorban legfeljebb 7 bimbó alakul ki. A virág nagy, 13 cm-nél nagyobb átmérőjű. A virágfoltokat kellemes rózsaszín árnyalat festette. A belső szirmok hullámosak, míg a külső szirmok lehullanak. Ez a fajta különleges tartós ízű.

Kerti virágok gondozása: őszi iris transzplantáció. Ősszel népszerű fajták íriszek és saját transzplantáció sajátosságai (fotó)

Kanada aranyja – E fajta virágszárai eléri a 90 cm-t, a virágok aranysárga színűek, kifejezett narancssárga szakállal. Az illat stabil. Az írisz bőségesen és folyamatosan virágzik.

A kertészek kedvelték az íriszeket a szépségükért. Gyakran, a növényeket kerti orchideáknak hívják. A színek eleganciája és változatossága megkülönbözteti őket.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1