Dió: termesztés és gondozás. Mennyire nehéz a hőség-szerelmes dió termesztése a középső zenekarban?

A dió egy magas, hő-szerető növény, amely évtizedek óta bőséges betakarításra képes kertészeknek. Ha a fát a megfelelő ellátással látja el, minden évben gyümölcsöt fog hozni. Növekedjünk nemcsak hazánk déli vidékein – jól illeszkedik és mérsékelt éghajlaton, ha úgy dönt, hogy a telepítés helyes módját és idejét választotta.

A dió növekedése lehetséges magvakból vagy vakcinázás útján. A második módszer, bár lehetővé teszi az “anya” növény legjobb fajta tulajdonságainak megőrzését, csak tapasztalt kertészek számára alkalmas – ez a legmagasabb készség! Sokkal könnyebb megvenni az egészséges csemetéket az óvodában, és gyökeret hozni a telken.

Milyen dió nő?

Ha a fő célja a dió termesztése, hogy minden évszak végén gyűjtsön össze egy finom gyümölcsöt egy fáról, válassza ki a termékeny fajtáit. A tenyésztők sokféle növényt hoztak ki, amelyek nem félnek a megfázástól, ellenállnak a betegségeknek és kártevőknek, híresek az érett dió jó minőségéről.

Kiválasztása a dió a telepítés a webhelyen, vegye figyelembe az alábbi mutatókat:

• Termelékenység;

• a gyümölcsérés időzítése;

• megfázás, kártevők és betegségek ellen;

• gyümölcsízesítő tulajdonságok.

Jelöljék meg a legnépszerűbb diófajtákat, amelyek gyökeressé válnak a magán nyári lakóhelyén:

Ideális. A legelterjedtebb fajta, bármilyen éghajlaton is megalapozott – északon. Mivel a fák a -35 ˚C-os hőmérsékletnek ellenállnak, télen nem lehet védeni, ha egy adott régióban a hőmérő oszlop nem esik ebbe a szint alá. Gyümölcsös növény már 2-3 éve kezdődik. A felnőtt példányok elérik a 4-5 m magasságot. A szedést szeptemberben lehet betakarítani. A magok nagyon ízletesek. Az ideális fajta sokszorosítása csak magvakkal lehetséges.

Óriás. A csemeték csak 5-6 évig ültetést eredményez, a magasság elérheti az 5 métert. A gyümölcsök nagyon nagy formájúak.

Sleek. Szárazság-ellenálló fajta, sok betegséggel és kártevők ellen. Erős fagyok rosszak, ezért jobban alkalmasak a déli és középső szélességi területek termesztésére. A fa 5 évig gyümölcsöt visel a telepítés után. A kernelek szeptember végén érettek.

Tenyésztő. A fa gyümölcsös, héjú, héjas gyümölcsökkel, a kártevők és a betegségek ellen. Szeptember elején eldobhatja az érett magokat.

Bőséges. A növény 4 méter magasra nyúlik, 4 év ültetés után gyümölcsözővé válik. Az anya ellenáll a betegségnek, de nem tolerálja a hideget.

desszert. A középéréses fajta, amely szeptember elején kissé édes gyümölcsöt ad. A fa szárazság-ellenálló, súlyos fagyban, a növény fája sérülhet – lehetetlen téli menedék nélkül. Az ágakban található kernelek az ültetés után 4 évig jelennek meg.

Termelékenységet. Magas, kitűnő fajta, amely 3-4 évig megtelik. A dió kész a gyűjtésre szeptember végén.

A keleti hajnal. Érettségi változat, amelyet sok orosz kertész kedvelt a kiváló ízű diófélék számára. A 4 méteres magasságig tartó üzem tökéletesen ellenáll a súlyos fagynak. Gyümölcsök 4-5 évig.

Aurora. A fa 6 m magasságig növekszik. Kezdjük, hogy ízletes gyümölcsöket biztosítson a 4 éves élet számára. A betakarítást szeptember végén hajtják végre.

A diós termesztéshez az északi szélességeknél válasszon téli kemény korai fajták. Egy átlagos szalagra szinte bármilyen növény megfelelő.

Hol növekszik a dió?

A dió nem csak finom gyümölcsöt ad, hanem díszíti a kertet is. A fa koronájához buja lombokkal kedveskedik, válassza ki a megfelelő helyet a kert új lakójának.

Inkább adni napos, szellőztetett területek, jól nedves talajjal. A nedves dió nem fog tűrni. A legjobb hely, ahol nőni fog ez a hely a ház mögött – így egy magas fa nem fogja pritenyat más ültetést.

A csemeték az idő múlásával nőnek, ezért távolról telepítik őket legalább 5 m-re egymástól. Amikor egy növényt egy lejtőn telepítünk, akkor követhetünk egy másik mintát – 3,5 m a minták között. A tapasztalt kertészek tanácsa szerint a sorokat északról dél felé kell irányítani – ez a napfény legjobb megvilágítási szöge.

Talaj előkészítése a növekvő dióval

A dió inkább laza karbonáttal. Ha a víz nem lesz rosszul a földből, a fa megállítja a növekedést, és nem ad bőséges termést a szezon végén. Ha gyenge talaj van a helyszínen, tanácsos kicserélni (vagy legalább add hozzá) a föld felső réteget. Ehhez írja be ide trágya, hamu és szuperfoszfát majd ezt követően 50-80 cm-rel a kirakodási helyszínt ásják, és a jövőben minden évben meg kell tenni a talaj ilyen “cseréjét”, amelyet a fa koronájának szélességében a törzskörben meg kell ásni.

A fához gyorsabban nőtt, és több évig bőséges termést adott, mielőtt ültetné előkészíti a talajt:

• Az ültetési gödröt 50 cm átmérőjű és 40 cm mélyre kell önteni.

• Néhány nappal azután, hogy a palántákat a lyuk alján ültetnénk, helyezzük a műtrágyákat – humusz, foszforsav és káliumhidrát.

• Keverje fel a keveréket és öntsön 40 liter vizet.

A dió életének első éveiben a helyszínen nagyon fontos a “helyes” talajösszetétel. Tehát ne hagyja figyelmen kívül az előkészítő fázis fontosságát.

Növényi dió palánták

A kezdõ kertész számára a legegyszerûbb lehetõség egy 3-4 évig tartó faültetvény vásárlása. Az ültetési anyagot szakosodott faiskolákban vagy megbízható magáneladókban veszik igénybe. A palántáknak olyan betegségeket és hervadt nyomokat kellett kifejlesztenie, amelyek nem voltak nyomokban.

Éljen a középső vagy északi régiókban, tavasszal földet ér, amikor a visszatérő fagyok veszélye áthalad. A csemegék csak az őszi ültetésen maradnak fenn, csak egy meleg télen, amely csak a déli régiókban van megfigyelhető.

Dió: termesztés és gondozás. Mennyire nehéz a hőség-szerelmes dió termesztése a középső zenekarban?

Dió ültetése

Az ültetés előtt távolítsa el a sérült gyökereket, és kezelje őket olyan speciális megoldással, amely az új körülmények között javítja a növény túlélését. A fa jól előkészített kútban gyökerezik, gondosan terjesztve gyökereit. Győződjön meg róla, hogy a gyökér nyak a föld szintjén van. Föld egy kis font és öntsön.

Szükség esetén először a csavaranyára lehet támasztani.

Dió vetőmag ültetése

A magok termesztése a magokból meglehetősen nehézkes ültetési mód. De a legfontosabb előnye az, hogy a növény megfelelő ellátásával a minőségi jellemzők meghaladhatják az “anya” fát. A fő probléma a minőségi vetőmag megvásárlása. Menj a mezőgazdasági termelők piacára a “jobb” dió:

• nagy,

• sértetlen kagylóval,

• rothadás nyom nélkül.

megvesz az előző szezon magjai. Pontosan mondani, amikor pontosan proklyutsya lesz, lehetetlen. Minden a különleges minőségtől, az anyagminőségtől és az éghajlati viszonyoktól függ. A magok előkészítése jóval a kirakodás előtt kezdődik.

Legyen türelmes és kövesse a technológiát:

• Meleg vízben 2-4 napon át áztassa a diót. Ehhez speciális megoldásokat alkalmazhat, amelyek felgyorsítják a csírázást. Vigyük a vizet minden nap, hogy megakadályozzuk a magok bomlását.

• Rétegzett magvak jobb csírázása. Ehhez néhány hónapon keresztül kissé nedvesített homokban vagy fűrészporban kerülnek forgalomba. Tartsa az ültetvényanyagot 2-5 ° C-os hőmérsékleten.

• Ezután töltsd át a tartályt maggal a melegebb helyre, cserélje a talajt a potba. Itt fognak kelteni. A kifolyt dióféléket május elején a földbe lehet ültetni, vagy zárt térben termeszteni az ősszel.

Dió: termesztés és gondozás. Mennyire nehéz a hőség-szerelmes dió termesztése a középső zenekarban?

Dió csírázott magvak

• Ha a magokat a talajba öntik, helyezzük az oldalukra, 5-11 cm mélységig, tetejük egy kis talajjal és egy kis fontkal. Az élet első éveiben az anya gondos gondosságot igényel. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a tavaszi ültetett magvak jó óvatossággal már az ősz végéig 20 cm magas csíranövényeket kapnak.

Jó eredmény mutatkozik az anya termesztésében az üvegházban. Néhány év múlva lesz egy palánta készen áll a telepítésre a nyílt telken.

A dió megfelelő gondozása

A fiataloknak különösen gondoskodniuk kell. Most sok energiára és tápanyagra van szükségük az aktív növekedéshez. A jövőben, amikor a kancsót feszítik, rendszeresen vágni kell.

A diófélék gondozásának szabályai a következők:

Öntözés. A tavaszi-nyári időszakban a kirakodások aktívan megnedvesednek, havonta kétszer elég lesz. Fiatal fák gyakoribbak a magas hővízben. Ha egy anya aszályrezisztens változatát választotta, a növény “túlélheti” és egy hónapig öntözés nélkül. Nedvesítse meg a talajt a 3 vödör víz kiszámításával 1 m2 területre. A talaj megóvásához szárítással, fűrészporral ellátott talajtakarókkal

Top öltözködés. A diót évente kétszer megtermékenyítik. A kora tavaszi időszakban, mielőtt a fák alatt megművelnék a telket, bevezetik a nitrogén műtrágyákat. Óvatosan használjon ilyen felső öltözéket, mivel feleslegük a betegségek elterjedéséhez vezethet. Az első években a dió gyökeresedése tartózkodik a nitrogén felhasználásától – ez fontos a további magas hozamok eléréséhez. Ősszel, mielőtt a növény “hibernálásba” kerül, betáplálják kálium és foszfor műtrágyákkal.

Metsző. Csak a fiatal palántáknak kell kialakítaniuk a koronát felnőtt egyedeket, erre nincs szükség. Ne próbálja meg levágni a gallyakat a tavasz elején a fáról – a növény elveszítheti sok gyümölcslevet, ami hatással lesz a növekedésre és a fejlődésre. Júniusig ne végezzen semmilyen manipulációt. Ne távolítsa el teljesen a lövést – hagyja el a kis ágat a következő szezonig.

Dió: termesztés és gondozás. Mennyire nehéz a hőség-szerelmes dió termesztése a középső zenekarban?

A metszés a dió

dió nem szereti a mély lazítást – gyökerei az aktív gyümölcstermesztés időszakában nyugalomban maradnak. Még műtrágyákat is készítenek anélkül, hogy intenzíven ásnának a törzsön.

Mikor kell betakarítani?

Az érlelt gyümölcs betakarításának idejét könnyen meghatározhatja a zöld perikarp. Amikor elkezdenek feltörni, finom dióféléket fogyaszthat. A “friss” gyümölcsektől azonban a perikarpot rosszul kaparják. Ezért néhány hétig tartsa a diót egy sötét helyen – az alagsor alkalmas. A héj lágyul, könnyen eltávolítható a gyümölcsből.

Dió: termesztés és gondozás. Mennyire nehéz a hőség-szerelmes dió termesztése a középső zenekarban?

Dió a perikarpban

A tisztítás során nem fáj tegye a kezét, mert sok jód van a perikarpban – a kezek fekete színűvé válnak. A dióféléket alaposan öblítse le és szárítsa meg a napsütésben.

Hogyan védjék a diót a betegségektől és kártevőkről?

Ha a diót más gyümölcsfákkal hasonlítja össze, akkor a rovarok és a betegségek nem annyira gyakran támadják meg. De bizonyos intézkedéseket, amelyek megvédik a “szerencsétlenségektől”, még mindig meg kell tenni.

A fák fájdnak, általában a nem megfelelő ellátás miatt – vagy a telepeknek nincs elég napfényük vagy a víz stagnál a helyszínen. Veszélyes anya betegségek:

Barna folt. A gombás betegség a nagy esőzések időszakában vagy a felesleges öntözés során jelentkezik – a virágok leesnek, ami jelentősen csökkenti a növény hozamát. A gomba, ha észreveszi a nyomokat, el kell pusztítania, mert a spórák a következő szezon előtt túlterhelik, ami tovább károsítja az üzemet. Ehhez az ültetést 1% Bordeaux folyadékkal kell szaporodni szezononként legalább háromszor.

• Bakteriózis. A betegség tavasszal alakul ki – amikor az utcát meleg, nedves idő jellemzi. Rögtön észreveszed – sötét színű foltok képződnek a hajtásokon, leveleken és virágokon. Az érintett növény sokkal kevesebb gyümölcsöt ad, mint a petefészkek elpusztulnak. A diót a bakteriózis megelőzése és kezelése során permetezzük fel karbamid- és Bordeaux-folyadékkal.

Gyökérrák. A fertőzött növény teljesen megszűnik termeszteni és gyümölcsöt termeszteni, mivel gyökerei megsérülnek. Felismered a betegséget a gyökerek konvex kibontakozásával. El kell távolítani őket, marószódát és vizet vágni.

Dió: termesztés és gondozás. Mennyire nehéz a hőség-szerelmes dió termesztése a középső zenekarban?

A dió rák gyökerei

Rovarok – kártevők, amelyek a diót érintik – dió héjas atka, fehér pillangó, levéltetvek, alma moly, moly-pest.

A veszély nem a rovarok, hanem a lárvaik – a növény fejlődéséhez szükséges összes gyümölcslevet a fából szopják.

A kertészek hasonló módszerekkel küzdenek a bogarak behatolásával – a sérült hajtásokat vágják és égetik.

A fő feladat az, hogy ne hagyja, hogy a rovarok hernyója az egész fa köré terjedjen.

Jobb, ha nem használnak peszticideket (különösen a virágzás idején) – a biológiai anyagok alkalmasabbak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =