Az erkélyen termesztett szamóca a jó betakarításhoz szükséges technológia. Hogyan növekszik az eper az erkélyen?

Sok finom bogyó kedvelői nem bánnák, ha egész évben eszik.

Ha nem lusta vagy, és gondoskodni tud a növényről, télen is nagy és lédús gyümölcsöket termelhet otthon.

Növekvő szamóca az erkélyen: válasszon egy fajta

A boltokban vagy a piacon különleges palántákat kínálnak, amelyeket kifejezetten az otthoni növekedéshez terveztek. Ez egy csalás, a legáltalánosabb fajták beültetése egy lakásban. Kiválasztásakor érdemes megfontolni, hogy a növény ellenáll a betegségeknek és kártevőknek, milyen gyümölcsöket ad és mennyit.

Az eper háromféle lehet:

• Egyszer – egyszerre tavasszal;

• a bogyók tavasszal és ősszel jelennek meg;

• remontant – évente többször is gyümölcsöző.

Ha megfelelően gondoskodunk a növényekről, kiváló eredményeket érhet el. Megjegyezzük, hogy egy fajta az első bogyókat közvetlenül az ültetés után adhatja, és egy másik – csak néhány év elteltével. Ezért gondatlanságból ne dobja el az eperet, ha nem hoz gyümölcsöt az első évben.

“Roxana”, “Fesztivál”, “Erzsébet királynő”, “Zagornaya” – ezek a fajták biztonságosan ültethetők egy lakásban.

Hogyan növekszik az eper az erkélyen? Pot és talajösszetétel kiválasztása

Nem annyira fontos, hogy mit fogsz növényeket gyárazni. Ezek lehet edények, műanyag edények vagy speciális zsákok. A lényeg az, hogy a kapacitás elég nagy (átmérő: 20 cm, hosszúság: 200 cm).

Az erkélyen termesztett szamóca a jó betakarításhoz szükséges technológia. Hogyan növekszik az eper az erkélyen?

De a talajnak készen kell állnia, ha nagy és édes bogyókat szeretne kapni. Az eper kedveli a vályogos talajt. Ideális kombinációja: 10 rész csernozjom, tőzeg és humusz; 3 rész fűrészpor és 1 rész homok. Milyen hasznosak?

• A tőzeg tökéletesen megtartja a vizet. A legjobb hatás érdekében keverheted a hamut.

• A humusz termékenyíti a hordozót.

• A fűrészpor lazítja a vesét. Megfelelő előkészítés: először áztassa a karbamidot néhány órán keresztül, majd adj hozzá egy pohár krémet és keverje össze. 10 kg fűrészporhoz – 2 evőkanál. kanálok karbamidot és egy liter vizet.

• A homok legyen szabad agyagtól.

Amikor a kiválasztott tartályokat betölti talajjal, öntsön egy pohár Mullein oldattal, fél teáskanál réz-szulfáttal és 3 liter vízzel.

Növekvő szamóca egy erkélyen a magok

Ha nem akar késztermékeket vásárolni, akkor magadból szerezheted magad a magvakból. Annak érdekében, hogy ne zavarja a “bajusz”, és képes legyen betakarítani az egész szezon, kap a vetőmagot a javítás eper. Azonban a közönséges eper-fajták közül választhatnak, a legelterjedtebbek a gondozásban.

A vetés március végén vagy április elején kezdődik. De a bogyók első évében nem fogsz látni. Ha epervirágot szeretne készíteni, februárban vetesse a magokat.

A talajnak laza, könnyű és jól megtermékenyített. Készítsen egy nagy műanyag tartállyal, amelynek alján lyukak keletkeznek. Ne takarja le a talajt a tartály szélére, hagyja 2-3 cm-t, és a talajt ne nyomja le. A szintezés után gondosan önteni kell.

A vetőmagokat egyenletesen ültetik be, zárják le a tartályt fedéllel, és tegyék a hűtőbe, vagy tegyék a pincébe. A “téli” feltételek megteremtése után a hajtások 2 hét után jelennek meg, de mindentől függ az adott fajta. Két hét múlva tegyen egy edényt az erkélyen levő magokra, elkerülje a bőséges és gyakori öntözést, várja meg a csírázást.

Az erkélyen termesztett szamóca a jó betakarításhoz szükséges technológia. Hogyan növekszik az eper az erkélyen?

Amikor a hajtások megjelennek, a tartály fedelén lyukakat kell készíteni, hogy a talaj lélegezzen. Néha nyissa ki a tartályt a szellőzéshez, ügyeljen arra, hogy a talaj mindig nedvesen legyen.

Ha a palánták túl gyakran emelkedtek, a felesleget el kell távolítani. Amint a valódi levelek nőnek, kezdve a negyedik, hogy válasszon. Ne alkalmazzon semmilyen műtrágyát addig, amíg a növények a fő edénybe nem ültetik.

Eper termesztése az erkélyen: helyes leszállás

A növényeknek vagy kora tavasszal vagy késő ősszel kell rendelkezniük. Mélyen a földbe nem rakjuk őket, de nem szabad megengedni, hogy a gyökerek jöjjenek ki. Telepítés után gyengéden lazítsa meg a talaj felső rétegét. A palánták nem fognak növekedni abban a talajban, ahol már más növényeket találtak, ezért friss talajt kell készíteni.

Ne terjen az eperbe az árnyékban, mert szeretik a világosságot, és az erkély mögött lógó edényekben, mert a szél ellenáll a növényeknek. Ha vásárolt palántákat, vágja el a gyökereket az ültetés előtt. Károsak lehetnek a levegőben, a halál megkezdődhet.

Az erkélyen növekvő szamóca megfelelő gondozása

Az eper nem annyira nehéz, csak gondoskodni kell a minőségi öntözésről, a napi lámpák naponta 14 órán belül megvilágítják a palántákat. Jobb, ha a konténereket eperekkel a déli oldalon helyezzük. Mivel a méhek, a darázsok és más rovarok nem lesznek a lakásodban, magadnak kell pusztítania a növényeket egy rajongó vagy egy rajz segítségével. Havonta kétszer ásványi műtrágyákat, zagyot kell felvenni a talajra, először hígítsuk fel vízzel 1:20 arányban.

Az erkélyen termesztett szamóca a jó betakarításhoz szükséges technológia. Hogyan növekszik az eper az erkélyen?

Optimális hőmérséklet a növények normális növekedéséhez és fejlődéséhez: napközben – 25, éjszaka – 17 fok. Ha ez 14 év alatti, akkor a virágzás és a gyümölcs képződése megszűnik. 35 felett is lehetetlen elismerni, az immunitás gyengül.

Ha olyan fajta növényét növényezik, amelynek “bajusza” van – a vegetatív szaporítás szervei, akkor időben le kell vágni őket. Ha ez nem történik meg, gyökeret fognak és kitöltik az egész tartályt. Amikor megjelenik az első kaszkók, meg kell őket simítani, hogy később nagy és erős virágok növekedjenek.

Ne felejtsd el, hogy minden nap tiszta vízzel megszórjuk a palántákat, hogy a bogyók lédúsak és édesek legyenek. Annak érdekében, hogy a talaj ne legyen savanyú, és a gyökerek nem rothadnak, kívánatos, hogy a cserepesedések és lyukak legyenek.

Télre, távolítsa el a szamóca a lakás, ha a hőmérséklet csökken 5 fok alatt. Ha az erkély mázas, a növények csak fűrészporral szórják meg. A hideg évszakban nagyon ritka a víz eper, hogy a gyökerek nem fagyasztható vagy rothadás.

Hogyan növekszik az eper az erkélyen? Védelem a kártevők ellen

Ha a palántákat megfelelően kell ellátni, immunitást kapnak, és nem károsítják őket a kártevők és a betegségek. A lisztharmat fejlődésének megakadályozása érdekében a palántákat kénnel kell kezelni. Nem fogsz észrevenni a bokrok szürke vagy vörös rothadás, ha nem túl víz a szamóca. Idővel, vegye fel a bogyókat, hogy ne kezdjen el közvetlenül elrontani az üzemen.

Sokan érdekelnek abban a kérdésben, hogy milyen gyakran cserélni kell a bokrokat. Alapvetően a negyedik évben tanácsos új üzemeket telepíteni. Ha az eper gyakori, “bajusza” van, érdemes kiválasztani azokat, amelyek leginkább gyökereznek. Ne tévesszen azzal a sok emberrel, aki egyszerűen megosztja a bokrot és a növényi felét. Tehát semmi jóat nem fog elérni. A szamóca magvakkal termeszthető, vagy késztermékeket vásárolhat szaküzletekben.

Az eper nem csak egy ízletes desszert, amelyet mind a gyerekek, mind a felnőttek szeretnek. Sok hazai készítmény alapja: dzsem, kompóta. Kedvező hatással van az egészségre: szépség (A és E) vitaminokat, rostot, karotint tartalmaz, hasznos elemeket tartalmaz. Reméljük, hogy képes lesz gazdag termést termeszteni, és mostantól az erkélyen található szamóca termesztése lesz a komoly hobbija.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 3